Verona voor beginners - dé Verona reisgids

Verona | bezienswaardigheden | Arena van Verona | Verona bezoeken | reisinformatie | weer & beste reisperiode | links

Arena van Verona

Ten tijde van het oude Romeinse Rijk bouwden de Romeinen amfitheaters in belangrijke steden. Deze amfitheaters werden gebruikt voor gladiatorengevechten, gevechten met wilde dieren en jachtpartijen. Ook Verona kreeg in het jaar 30 voor Christus een amfitheater. Met een capaciteit van 30.000 toeschouwers behoorde deze Arena van Verona tot de grootste amfitheaters die ooit gebouwd zijn. Met een kleinere capaciteit (22.000 toeschouwers) als gevolg van een aardbeving in 1117 is de Arena de belangrijkste bezienswaardigheid van Verona en in de zomermaanden de plek waar liefhebbers van prachtige operavoorstellingen kunnen genieten.

Verona bezienswaardigheden

In Verona kun je je dankzij de verschillende bezienswaardigheden en musea prima vermaken.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Verona op een rijtje gezet:
Verona bezienswaardigheden top 10

Geschiedenis van de Arena van Verona

De Arena werd voltooid in het jaar dertig na Christus. De Bouw van de arena was op de plaats waar voorheen stadsmuren waren. In eerste instanties waren het de gladiatoren die hier tot de dood streden ter vertier van het publiek. Oorspronkelijk had de arena nog een ring en konden er 30.000 bezoekers in, maar deze ring werd verwoest tijdens een grote aardbeving in het jaar 1117. Na deze aardbeving werd de arena gebruikt steengroeve waar men bouwmateriaal voor andere bouwwerken kon verwerven. Tijdens de renaissance kreeg de Arena van Verona weer haar oorspronkelijke functie als theater terug. Sinds 1913 worden er ook operavoorstellingen gehouden in de Arena. De akoestiek in het bouwwerk bleek hier uitstekend voor te dienen. De jongste jaren wordt het theater ook gebruikt voor andere doeleinden dan operavoorstellingen. Zo is het in 1981, 1984 en 2010 de plek geweest waar de deelnemers van de Giro d ‘Italia werden gelauwerd. In 2011 was het een filmset voor de Bollywoodfilm Rockstar. Op 24 september 2012 trad Leonard Cohen hier op tijdens zijn ‘Old Ideas world tour’. Ook andere artiesten hebben daarna opgestreden in de arena van Verona. Eén van laatste bekende artiesten die optrad in dit amfitheater was de Britse zangeres Adele. Dit was op 28 mei 2016. Het is mooi om te zien dat een gebouw als dit theater zoveel jaren later nog altijd dezelfde functie heeft als waar de Romeinen het destijds voor hebben neergezet; namelijk ter vermaak van het publiek. Natuurlijk strijden er nu geen gladiatoren meer en is de Arena wat dat betreft meegegaan met de tijdsgeest, maar tot op de dag van vandaag heeft het een belangrijke culturele rol binnen de gemeenschap van Verona en zelfs ver daarbuiten.

De Arena bezoeken

De Arena van Verona is uiteraard toegankelijk voor publiek. Er zijn zelfs meerdere settings mogelijk wat betreft de omstandigheden van je bezoek. Je kunt bijvoorbeeld het theater bezoeken tijdens één van de operavoorstellingen. Al sinds 1913 wordt hier jaarlijks een opera uitgevoerd. Dat is altijd in de maanden juni tot en met september. De niet gereserveerde zitplaatsen op de stenen trappen zijn ook nog redelijk van prijs. De gereserveerde zitplaatsen variëren wat sterker in prijs. Deze beginnen bij 60 euro en lopen op tot wel 200 euro of meer. Dat hangt een beetje van de plaats af en de voorstelling.

Overdag is het theater ook te bezichtigen zonder dat je naar de opera hoeft. Tegen betaling kun je onbegeleid delen van het bouwwerk betreden. Op deze manier kun je ook zien hoe groot en indrukwekkend de Arena is aan de binnenzijde. De prijzen van een bezoek aan de Arena zijn redelijk. Zeker kinderen tot veertien jaar kunnen goedkoop of zelfs gratis naar binnen.

Ook mensen in het bezit van een Verona Card hebben gratis toegang tot de Arena. In de zomermaanden dien je er wel rekening mee te houden dat de arena is ingericht voor operavoorstellingen. Mensen kunnen dit ervaren als een nadeel, maar aan de andere kant kun je dan zien dat het amfitheater nog altijd dienstdoet waarvoor ze ooit is bedoeld door de Romeinen.

Openingstijden:
Dinsdag tot zondag: 8.30uur – 19.30uur
kaartverkoop sluit om 18.30uur

Maandag: 13.30uur – 19.30uur
Kaartverkoop sluit om 18.30uur

Let op!
Tijdens de maanden juni tot en met september kunnen de openingstijden anders zijn in verband met de operavoorstellingen of andere evenementen die er worden gehouden.

Gardameer

Verona ligt op nog geen half uur rijden van het Gardameer. Niet voor niets dat Verona een populair uitje is om vanaf het Gardameer te doen. Andersom kun je natuurlijk ook het Gardameer bezoeken tijdens je stedentrip naar Verona. Op Gardameer voor beginners lees je alles wat je wilt en zou moeten weten over het Gardameer.

Meer info over Verona

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Verona:
Verona informatie
Verona nieuws & tips
Verona weer & klimaat
bijzondere plaatsen in Verona
goedkoop naar Verona

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy